11 maart 2014
Sri Lanka
a
A
Strand en weer thuis
Inmiddels zijn we weer thuis in Rotterdam, maar de laatste paar dagen hebben jullie nog te goed. Morgen weer aan het werk, dus voordat alles helemaal is weg gezakt, doe ik nog een poging om de laatste paar dagen terug te halen. Gek genoeg is alles heel ver weg gezakt, zodra je weer thuis bent.
Na Yala National Park zijn we verder gereisd richting de kust. Het tempo van de reis gaat iets om laag, zodat we de laatste week ook nog wat kunnen bij komen. Via Galle rijden we naar Hikkaduwa. Galle is een oud Nederlands fort, en nog helemaal in takt zoals het destijds was. Oorspronkelijk is het door de Portugezen gebouwd, maar de Nederlanders hebben het versterkt en verder uitgebouwd. Binnen de fort-muren vind je dan ook Hollands aandoende straatjes en kerken en VOC-gebouwen. Eindelijk een 'echt' stadje om door heen te lopen, maar veel tijd hebben we hier niet. We lopen over de muur die het fort omgeeft, met prachtig uitzicht op de blauwe zee. Het is enorm warm, drukkend heet, en ook de wind is warm en verkoelt weinig. Ook voor Sri Lanka is dit weer wel uitzonderlijk. Er is dit jaar bijna geen regen gevallen, en het is warmer dan normaal. De prachtige stad en de nabijheid van de zee doen ons de hitte een beetje vergeten. We lunchen hier ook, en rijden daarna verder.
Onderweg nog een stop bij een schildpaddenfarm, waar ze de eieren van de schildpadden die op het strand hebben gelegd laten uitkomen. Omdat veel eieren geroofd worden, graven de vrijwilligers van de schildpadden farm deze op, en laten ze op een veilige plek uitkomen. De kleine schildpadden worden vervolgens weer in zee uitgezet. Ook verzorgend ze gewonde schildpadden, die bijvoorbeeld in vissersnetten zijn gekomen. Leuk om te zien!
In Hikkaduwa aangekomen is het ook hier heet! Volgens de weersvoorspelling 32 graden met een luchtvochtigheid van 74%, waardoor het aanvoelt als 38%, en dan zit je nog niet in de zon! We doen het dus maar rustig aan. Langs de kust is het wat toeristischer en zijn er meer restaurantjes waar we uit kunnen kiezen. We besluiten vanavond weer eens gezellig samen te gaan eten, en kiezen een restaurantje met uitzicht op zee, wat hier niet zo moeilijk is. We eten heerlijke vis, en zien tijdens het eten de zon in de zee zakken. Dit is pas het echte vakantiegevoel!
De volgende dag doen we toch nog een excursie: we gaan wale watching, op zoek naar walvissen. Eigenlijk wilden we uitslapen, want ook nu is het weer om 5 uur vertrekken, maar de beschrijving van de reisgids haalt ons toch over. Het zou hier een van de beste plekken ter wereld zijn om de blauwe vinvis te bekijken. Dus dan maar weer vroeg uit de veren, en 'inschepen' op de boot. De golven zijn behoorlijk en de boot gaat aardig te keer. Zolang we varen is dat niet zo'n groot probleem, maar als we gaan stil liggen en wachten tot we walvissen spotten, wordt het gewiebel Dim te veel. Voordag hij echt zeeziek wordt, kunnen we nog wel een aantal walvissen zien. De boot zoekt naar de 'fontein' die de walvissen uitblazen, en als ze die zin gaan we er in snel tempo op af. Wel samen met nog tien andere boten, het is druk die ochtend. Veel zie je niet van de walvis. Vanaf het bovendek zie je de vorm van de walvis onder water, en af en toe komt een deel van de rug boven water uit als hij zwemt. En de staart komt naar boven als hij duikt. We volgen een paar walvissen en varen een tijdje naast ze als ze zwemmen. Ondanks dat je weinig ziet, vind ik het wel een prachtig gezicht. Alleen het idee al! Dim maakt na deze eerste kennismaking niet veel meer mee van de rest van de trip. De dolfijnen die naast de boot nog een tijd meezwemmen mist hij dan ook. Gelukkig gaat het snel beter als we weer op vaste grond zijn. En in de middag zit hij al weer aan het bier!!
De middag doen we rustig aan. We zwemmen in zee, die hier zo lekker warm is dat je er uren in kan dobberen. De excursie van de avond slaan we over, zodat we de hele middag wat kunnen uitrusten. Op ons hotelbalkon, met direct uitzicht op zee, drinken we wat en kijken naar de ondergaande zon. 's Avonds hebben we het 'afscheidsdiner'. Wel een paar dagen 'te vroeg', maar volgens Sri is het hier de leukste plek daarvoor. En daar kan hij wel eens gelijk in hebben. We hebben een BBQ in een tuin, die bijna voor ons privé is gereserveerd. Sri komt uit Hikkaduwa en kent de eigenaar goed. Het wordt een gezellige avond, waarbij de eigenaar ons nog twee flessen arrack (palmwijn die erg lijkt op een soort whisky) kado doet. We eindigen dan ook dansend met zijn allen in de tuin!! Het zou inderdaad een mooie afsluiter zijn, maar we hebben nog twee dagen!!
De volgende dag is een reisdag. We rijden helemaal terug naar Colombo en door naar Negombo, een badplaats vlakbij het vliegveld. Tijdens de rit maken we nog een stop voor een boottocht door de lagunes langs de kust. Het blijkt dezelfde tocht te zijn die ik zes jaar geleden heb gemaakt toen ik in Sri Lanka was. Toch was het erg leuk dit weer te zien. Onderweg stoppen we bij een 'fish farm', waar vissen aan je voeten knabbelen en zo dode huidcellen verwijderen. Ik sla over, want vind dit een heel vervelend gevoel. Ook stoppen we weer bij 'Cinnamon island', een eilandje dat vol staat met kaneelplanten en waar ik vorige keer ook kaneel heb gekocht. Die is inmiddels op, dus ik neem een nieuw voorraadje mee.
Na dit uitstapje rijden we verder naar Colombo. We zijn natuurlijk weer wat later dan gepland, en de 'bustour' door Colombo komt precies in de spits van de stad terecht. Deze is vrij druk, want er gaan blijkbaar 5 miljoen mensen de stad dagelijks in en uit!! Colombo zelf lijkt niet een heel spannende stad. Het is modern, maar ook weer niet. Alsof ze in de jaren tachtig zijn blijven hangen, en als je de burgeroorlog bekijkt, zou dat ook best kunnen kloppen. Na Colombo is het nog een stukje naar Negombo, waar we dan ook weer in het donker aankomen. Helaas zijn de hotelkamers slecht, vooral de bedden zijn rampzalig. Het lijken wel half lege luchtbedden!! Niet echt een goede afsluiter van de vakantie dus!! Hadden we toch na Hikkaduwa gelijk naar huis moeten gaan! Maar goed, we hebben nog een hele dag. De drukkende warmte ontlaadt zich eindelijk ik flink onweer, maar daardoor kunnen we niet gezellig aan het strand eten. Het wordt dus weer een hotel waar we met het grootste deel van de groep heen gaan.
De laatste dag brengen we door aan het strand. Het hotel, wat een oud en nieuw gedeelte heeft, heeft best een mooi strand. Wij slapen in het oude gedeelte, wat dus slecht is. Het nieuwe gedeelte ziet er best mooi uit. Het strand is dan ook mooi met palmbomen en ligstoelen in de schaduw. Met wat wind is het hier goed uit te houden. Ook hier een heerlijk warme zee, met spannende golven en branding. Dit levert veel grappige momenten op, als de branding je werkelijk helemaal ondersteboven spoelt. Op blijven letten dus. Er staat echter ook een sterke onderstroming, waardoor het soms onmogelijk is om te lopen. Je ziet dan zo'n enorme golf op je af komen, maar kan niet weg omdat je helemaal vastgezogen wordt! Genoeg actie en spanning om een hele tijd in zee te blijven.
In de middag willen we nog een keer een massage laten doen. Omdat we geen zin hebben om te lopen, nemen we een tuktuk. De bestuurder weet alleen niet naar welke massagesalon wij willen, dus komen we heel ergens anders terecht. Hierdoor krijgen we wel een gratis stadstoer door Negombo. De massage is goed, en niet duur. Dat zal straks in Nederland weer slikken worden als je daar een massage wilt. Als we nog even iets gaan drinken na de massage gaat het opnieuw enorm regenen. We blijven dus maar even zitten waar we zijn. Als de regen niet ophoudt, nemen we ook maar weer een tuktuk terug. In de avond gaat iedereen zijn eigen gang, waardoor ik niet het het gevoel heb dat het de laatste avond is. Toch is dit zo, en pakken we onze tassen om rond middernacht naar het vliegveld te gaan. Als we nog even langs de hotelkamer gaan om te douchen en de laatste spullen te pakken, blijkt dat we echt vuurrood zijn geworden op het strand, ondanks dat we ons goed hadden ingesmeerd. Leuk souveniertje voor thuis dus…
Om drie uur 's nachts vliegen we terug. Gek genoeg lijkt de hele vakantie al weer ver weg, vanaf het moment dat je het vliegveld in loopt. We nemen afscheid van Sri, echt de leukste reisleider die we tot nog toe hebben gehad. Hij is in mei in Nederland, misschien komt hij nog langs. Het was een prachtig vakantie. Best druk, en anders dan wij er van hadden verwacht, maar wel heel erg mooi!! Een land om in ons hart te sluiten! Maar dat had ik stiekem de vorige keer dat ik daar was al gedaan.
Tags: Sri Lanka 2014